Asset Intelligence, of hoe de realiteit de toekomst inhaalt

Door Guy Couder, General Manager

Wat krijgt u wanneer u mobiele computers, RFID, sensoren, cloud technologie combineert? Het antwoord is: Internet of Things. Dat levert meteen ook een zee aan nuttige data op die, mits goed gebruikt en in combinatie met andere data, leidt tot “Asset Intelligence”. En hoe meer u weet, hoe efficiënter, sneller en doelgerichter u kan werken.

IoT

Goederen, activa of personen identificeren is tegenwoordig redelijk eenvoudig mits het gebruik van barcode of RFID-technologie. Wilt u echter van “Identificatie” de overstap maken naar “Asset Intelligence”, dan hebt u meer nodig. Dan is het niet meer voldoende om in real time te weten welke assets u heeft, maar hebt u ook aanvullende informatie nodig, zoals waar en wanneer ze zich ergens bevinden, alsook de toestand of conditie van de goederen of personen. Kortom het volledige verhaal van wie of wat, aangevuld met waar, wanneer en hoe.

Elk goed georganiseerd bedrijf beschikt vandaag over veel (soms geïsoleerde) bedrijfsdata aangaande zijn personeel, activiteiten, goederen en machines maar ook data van klanten en leveranciers, samen activa of “assets” genoemd. Een heel andere zaak is het om al die data zo effectief mogelijk te gebruiken, door ze uit de verschillende databases en computerprogramma’s te halen/analyseren én te combineren tot één bruikbare, hapklare brok informatie of “Business Intelligence”.

Het Internet of Things vertrekt vanuit het idee dat steeds meer “assets” of sensoren op assets verbonden zijn met het internet en daardoor in staat om met elkaar, en vanop afstand met u, te communiceren. Dan hebben we het niet alleen over laptops, mobiele handcomputers  en randapparatuur, maar ook over positiedetectiesystemen zoals RTLS & GPS, en temperatuur-, vochtigheids-, en diverse types bewegingssensoren, zelfs wasmachines, koelkasten en activity trackers.

Asset Intelligence, de volgende stap: het verbindt uw belangrijke “assets” met uw netwerk of internet, en laat hen op die manier communiceren over hun diverse kritische  paramaters met databases en computerprogramma’s die mogelijke sharable zijn. Daardoor zijn u en eventueel uw klanten en leveranciers permanent in real time op de hoogte van welke assets waar zijn, in welke staat ze zich bevinden en wie ze behandelt…

Daarbij komt het erop aan om die informatie nuttig te gebruiken in combinatie met andere business informatie. Het is dus niet langer verre toekomstmuziek wanneer u droomt van een machine die zelf een onderhoud inplant, of van een magazijn dat verbruiksartikelen bijbestelt wanneer de voorraad bijna op is of goederen op transport die een alarm genereren als de temperatuur afwijkt, of het dichtstbijzijnde kritische toestel dat zijn positie kenbaar maakt bij nood. Het is ‘simpelweg’ de volgende stap in de razend interessante evolutie van onze sector.

Wat is de toepassing m.b.t. IoT waar u het meest naar uitkijkt? Ik lees het graag! 
Er zijn nog geen (goedgekeurde) reacties op dit bericht.
Plaats zelf een reactie