De voordelen van RFID

De voortdurende nood aan meer performante en snellere systemen voor de identificatie en lokalisatie van voorwerpen (in bijvoorbeeld asset management) maakt dat RFID of Radio Frequency Identification steeds meer gemeengoed wordt. Het identificeren van een assets of objecten via radiosignalen heeft dan ook tal van voordelen. We lijsten graag even de voordelen van de implementatie van of de overschakeling naar RFID-technologie op.

Wat zijn de technische voordelen van RFID?

Een eerste voordeel is het gebruiksgemak. Als je objecten voorzien zijn van een RFID-tag of -label, heb je geen volledige line-of-sight meer nodig om ze te lezen – dat is bij andere oplossingen zoals bijvoorbeeld barcodes wel nog een vereiste. Hierdoor kan je een volledige ruimte vol objecten met één beweging scannen en hoef je niet langer alle producten afzonderlijk te gaan inlezen.

Elke tag heeft een unieke productcode. Daarenboven is de hoeveelheid informatie die op een RFID-tag staat vrij uitgebreid. Daar komt nog eens bij dat de tags niet alleen kunnen worden gelezen; de data erop kan indien nodig worden herschreven of gewijzigd. Hierdoor kan je RFID-tags meerdere malen (her-)gebruiken.

RFID-tags zijn duurzaam en veilig. Er zijn tal van tags of labels beschikbaar op de markt. Sommige behuizingen zijn zo sterk dat ze in de moeilijkste (weers-)omstandigheden blijven werken.

Het systeem heeft een hoge graad van veiligheid en product-authenticatie. Een RFID-tag is namelijk moeilijk te vervalsen. Daarenboven is de data erop geëncrypteerd (vergrendeld). Als je beschikt over een barcodesysteem, maar graag de switch wil maken naar RFID – of je wil graag beide systemen tegelijk gebruiken – dan is dat geen probleem. Er bestaan RFID-tags die je kan printen op papieren labels die voorzien zijn van een barcode.

Wat zijn de zakelijke voordelen van RFID?

Dankzij de technologie is er een veel kleinere kans op vergissingen (er is minder menselijke interventie vereist) en de technologie geeft realtime informatie over waar de producten zich bevinden. Hierdoor kan RFID processen efficiënter maken en op die manier helpen geld te besparen. RFID kan ook de productiviteit verhogen: er is minder monitoring vereist en zowel de producten als de informatie worden efficiënter behandeld. Een RFID-systeem kan namelijk gemakkelijk verbonden worden met een ERP-systeem. Samengevat kan je stellen dat RFID zorgt voor minder manueel werk en dus lagere kosten en voor meer visibiliteit, efficiëntie en nauwkeurigheid

Published on:
23 januari 2017

Technologie:
RFID

Er zijn nog geen (goedgekeurde) reacties op dit bericht.
Plaats zelf een reactie