Transform or die - Waarom digitale transformatie de enige weg naar succes is…

Door Guy Couder, General Manager PHI DATA

 

Als consument krijgen we een steeds betere dienstverlening, verbazend snel informatie of een levering, en een ultieme transparantie van het aanbod van bedrijven. Dat alles heeft te maken met de digitale transformatie. Visionaire bedrijven zijn er al jaren mee bezig: het internet, mobile technologie, RFID, IoT sensoren, cloud software, BI, etc… Maar voor wie vandaag achterloopt, wordt het echt hoog tijd!

Digital transformation

Stevige uitdaging

Bedrijven willen hun rentabiliteit en competitiviteit steeds verbeteren en sommigen wensen daarbij ook te innoveren. PHI DATA speelt er al 30 jaar op in met hoogtechnologische oplossingen. In die zin is digitale transformatie niet nieuw. Maar vandaag komt het wel in een serieuze stroomversnelling door de combinatie van nieuwe digitale technologieën en oplossingen, die een werkelijke disruptie in de business veroorzaken. Denk maar aan het feit dat vandaag met de mobiele en draadloze technologie alle transacties in realtime gebeuren. Verder zit in er in heel veel producten identificatietechnologie die snel en nauwkeurig kan worden uitgelezen, alsook tal van sensoren... het Internet of Things. Het verhogen van de productiviteit, de manier van beleving door de klant en het innoveren is meer dan ooit essentieel om zich als onderneming te onderscheiden én te overleven. Dat betekent: de juiste technologische oplossingen aanwenden en businessmodellen en -processen herzien of optimaliseren.

De mogelijkheden zijn oneindig

Digitale transformatie betekent niet alleen het vervangen van pen en papier, maar ook oude systemen vervangen door nieuwe, performantere oplossingen met meer mogelijkheden. Wie bijvoorbeeld vandaag nog in batch werkt in magazijnen, krijgt pas alle informatie op het einde van de dag. Vervang dat door mobiele oplossingen die in realtime gegevens uitwisselen, gekoppeld aan software die vergissingen kan detecteren. Het resultaat? Een kleinere foutenmarge, een veel sneller en efficiënter proces, en finaal een betere dienstverlening voor de klant.

Maar er is nog veel meer mogelijk. Omdat je binnen de seconde informatie hebt over iets dat dreigt fout te lopen, kun je snel reageren. Bovendien kunnen we met de gekoppelde software ook andere zaken automatiseren. Denk maar aan real time stockbeheer en alle daaruit voorvloeiende mogelijkheden voor bijvoorbeeld het omnichannel retailkanaal. Daarbij geeft alle verzamelde informatie via BI-tools heel wat rijke inzichten om je business model nog verder te optimaliseren. Want die ene veelvoorkomende fout of nieuwe opportuniteit wordt snel opgespoord.

Naar zinvol werk

Laadkaaien waar vrachtwagens hun goederen lossen, zijn goede voorbeelden van welke impact de hedendaagse digitale transformatie kan hebben. Niet-getransformeerde bedrijven moeten magazijniers inschakelen om de inkomende goederen stuk voor stuk te scannen. Dat kost tijd en remt dus de invoer- en uitvoercapaciteit. Bovendien is er ook een foutenmarge verbonden aan deze manier van werken. Slimme bedrijven werken daarom met RFID-scanners. Alle goederen worden automatisch en in realtime gescand en ingevoerd in de database. Die bedrijven besparen tijd, en zorgen voor een drastische daling van de foutenmarge. Bovendien kunnen de magazijniers zich met zinvollere zaken bezighouden. Het is een win-win-winsituatie: bedrijven worden efficiënter, medewerkers doen zinvoller werk en de klant krijgt een betere dienstverlening.

Start klein, maar wees ambitieus

Sta je op het punt om met digitale transformatie te starten? Laat je dan begeleiden door experts, en zorgt ervoor dat je met kleine stappen vooruit gaat. Want als je alles in één keer omgooit, bots je tegen weerstand en problemen. Herbekijk je processen en bepaal welke technologische oplossing voor verbetering kan zorgen. Start met de implementatie, en bouw ervaring op. En kijk steeds vooruit. Zo heeft PHI DATA verschillende standaardoplossingen voor tal van processen. Die kunnen we in functie van jouw specifieke situatie en veranderende noden finetunen.
Er zijn nog geen (goedgekeurde) reacties op dit bericht.
Plaats zelf een reactie