7 trends voor het magazijn van de toekomst

De tijd dat iedereen naar de winkel ging voor alle boodschappen, lijkt al lang vervlogen. Alles wat je in de winkel vindt, staat namelijk eveneens online. En van die evolutie maken consumenten gretig gebruik. De groei van e-commerce in de retailsector zorgt er voor dat ook magazijnen en opslagplaatsen moeten groeien en kiezen voor een slimmere aanpak. Ze moeten zich aanpassen om zo efficiënt, kostenbesparend en snel mogelijk te worden.

Niet enkel de retailsector groeit. Ook andere sectoren (productie, transport en groothandel) staan aan het begin van een nieuw tijdperk. Volgens Daniel Dombach, directeur Industry Solutions EMEA van Zebra, komen er in de volgende jaren maar liefst een derde meer distributiecentra bij. Iedereen, hetzij consument, hetzij producent, wil zijn bestelling zo snel mogelijk. Volgens Dombach draait daarom alles om nabijheid. Als een bepaald product steeds uit een distributiecentrum in Milaan naar Brussel moet komen, dan is het onmogelijk om die bestelling vandaag of ten laatste morgen te ontvangen. Als magazijnen, opslagplaatsen en distributiecentra aan deze trend willen beantwoorden, dan moeten ze grondig veranderen en investeren in nieuwe technologieën. Net als in de retailsector moeten ook de andere sectoren nieuwe strategieën bedenken om sneller, efficiënter en meer kostenbesparend te handelen.

De transformatie van de toeleveringsketen van producten leidt tot een broodnodige upgrade van het magazijn van vandaag. Die upgrade heeft als doel de verhoging van de productiviteit, het verminderen van Warehouse of the Futuretransportkosten, responsiviteit naar de klant en snellere leveringen. Om die groei in het warehouselandschap 100% te kunnen dragen, moet de opslagplaats van vandaag nog heel wat aanpassingen doorvoeren.

Zebra deed een survey bij managers van bedrijven in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de UK met een jaarlijkse omzet van minstens $15 miljoen en die actief zijn in onder meer productie, retail, groothandel en transport. Die managers hebben 7 trends voor ogen om de toeleveringsketen in de verschillende sectoren te optimaliseren en te kunnen beantwoorden aan de voorspelde groei.

 

  1. Personeel moet voorzien worden van nieuwe technologieën

Er is nood aan nieuwe technologie die voor meer visibiliteit en automatisering zorgt doorheen de processen in de opslagplaats. Dit gaat van order picking tot het verpakken en laden van goederen. Zo plant 66% van de ondervraagde managers zijn medewerkers te voorzien van nieuwe technologieën in de komende jaren.

  1. Het gebruik van barcode scanning zal stijgen

In de komende 5 jaar wordt het belang van barcode scanning steeds groter. Het zorgt voor meer efficiëntie, automatisering en een snellere opmaak van de inventaris. 63% van de managers die de survey invulden, denkt er aan om (meer) te investeren in het gebruik van barcodes.

  1. Het personeel schakelt over van pen en papier naar mobiele apparaten

Weg met pen en papier; arbeiders krijgen mobiele apparaten bij een heleboel handelingen. Maar liefst 62% van de managers plant een aankoop van mobiele apparaten voor zijn werknemers. Ze zijn makkelijk te gebruiken, geven realtime toegang tot alle systemen in het magazijn én ze verminderen de kans op menselijke fouten.

  1. Geconnecteerde toestellen (IoT) verhogen de precisie en productiviteit

Geconnecteerde technologie (internet of things) vergemakkelijkt de realtime interactie met werknemers. Door deze verandering verhoogt de productiviteit én de precisie van het personeel. 58% van de ondervraagde managers is het eens met deze trend. Binnen enkele jaren vliegen drones door magazijnen om inventaris te maken en kunnen slimme camera’s zien voor hoeveel % een vrachtwagen of pallet geladen is.

  1. Het belang van RFID neemt toe

Dankzij de RFID-technologie (Radio Frequency IDentification) is men onder meer beter in staat om te zien waar elk pallet met producten zich waar en op welk moment bevindt. Managers zijn van plan om tegen 2020 het gebruik van RFID te verdubbelen omdat RFID-systemen de efficiëntie van het hele proces kunnen boosten. 38% van hen is er van overtuigd dat deze trend een enorme meerwaarde is voor hun bedrijf.

  1. Van traditionele WMS naar BoB WMS en RTLS

Traditionele WMS-systemen zijn bijna passé, veel managers stappen over naar nieuwe, allesomvattende best-of-breed WMS en Real Time Location Systems. In 2020 zal 73% van de Warehouse Management Systemen met best-of-breed WMS werken. Met RTLS zal dat maar liefst 77% zijn.

  1. Nieuwe inventarissystemen

Het automatiseren van inventaris managementsystemen is één van de vele investeringen die managers moeten overwegen. Een inventaris managementsysteem is vaak het hart van een magazijn. Zulke systemen verminderen out-of-stocks, ze verkorten de leveringstermijn en ze verbeteren de klantenservice. Voorspeld is dat tegen 2020, 85% van alle werknemers in magazijnen en distributiecentra met een tablet of een computer kunnen werken. Momenteel kan slechts 36% van de werknemers om met een RFID-systeem. In 2020 verwachten de managers dat dat maar liefst 89% van hun werknemers is.

 

Go green

Naast deze 7 duidelijke trends is er nog een andere, alles overstijgende trend. In de komende jaren zullen magazijnen hard moeten inzetten op ecologie. Dit houdt in dat men in de toekomst met gerecycleerd materiaal werkt en zo wordt het energieverbruik teruggeschroefd door de aankoop van het juiste materiaal en nog een heleboel andere opties. Ecologisch ondernemen is niet langer een grote kost maar het is een manier om te besparen.
Er zijn nog geen (goedgekeurde) reacties op dit bericht.
Plaats zelf een reactie