De digitalisering van de zorg

Druk om de kwaliteit van de zorg te behouden en verbeteren, de processen optimaliseren en voldoen aan veiligheid van patiënten en personeel, het zijn maar enkele van de noden en zorgen waar de gezondheidszorg mee te maken krijgt. Tijdens ons Health & Care-evenement in samenwerking met Zebra Technologies en STANLEY Healthcare kwamen ze uitgebreid aan bod. Net als de oplossingen die we door de jaren heen samen met onze klanten hebben uitgewerkt. Onze partners kwamen een woordje uitleg geven bij enkele belangrijke nieuwe wetten die in de nabije toekomst een uitdaging zullen zijn voor de sector.

Zo had Ann Luyckx van GS1 het over de nieuwe Europese regelgeving die stelt dat vanaf 2021, elk nieuw high-risk medisch apparaat een UDI (Unique Device Identification) moet krijgen. Op termijn zal de regel gelden voor alle medische materialen. De identificatiemethode verzekert dat je te allen tijde de oorsprong van materialen kan achterhalen. Net als andere belangrijke informatie zoals het ordernummer en de houdbaarheidsdatum. Die laatste is ook  belangrijk in het kader van het Falsified Medicines Directive (FMD), wetgeving die het maken en verspreiden van vervalste medicijnen tegen moet gaan. Elk medicijn krijgt een eigen 2D-code waaruit je dergelijke informatie kan afleiden. Met de scanners van PHI DATA kan je die producten inlezen om te vergelijken met het National Medicine Verification System (NMVS).

Eens de barcode van een medicijn gescand is, moet je die data natuurlijk verwerken. Dat kan dankzij de software die xperthis in samenwerking met PHI DATA op de markt bracht. Paul Van Den Broeck van xperthis had het over een applicatie die je helpt om de input die je hebt te vergelijken met het NMVS en zo te controleren of de medicijnen die je gebruikt geen vervalste producten zijn.  

Na de pauze was het aan Dräger; Ascom en 25-8, die elk hun eigen integratie met het MobileView-platform van STANLEY Healthcare toelichtten. Waarna enkele van onze klanten uit de gezondheidszorg de dag vervolledigden met hun presentaties.

Zo getuigde Norman Cleenewerck van het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper over de oplossingen voor dwaaldetectie, veiligheid, assetmanagement, temperatuur- en vochtigheidsmonitoring. Het ziekenhuis vertrouwt sterk op technologie om zijn accreditaties te behalen en te behouden. Daarbij is onder andere de constante monitoring van de bewaaromgeving van stalen en medicijnen een belangrijke factor.

Michel Andris van het CHU Charleroi-ISPPC had het over het Real-Time Healthcare System dat het ziekenhuis in gebruik heeft. Dat moet bijvoorbeeld zorgen voor temperatuurbewaking  van bloed- en andere stalen en interne geolocatie, waardoor ze onder andere personen en medische apparaten in realtime kunnen opvolgen.

De presentaties werden afgesloten door Peter Peeters van GasthuisZusters Antwerpen. Zijn focus lag op de grote patiëntenflow in het operatiekwartier en het belang van een vlotte doorloop. Operatiekamers zijn duur, net als de medewerkers die staan te wachten op de volgende patiënt. Daarom werkte PHI DATA voor het ziekenhuis een Proof of Concept uit, o.a. met actieve RFID-tags, die de patiëntenwissels een stuk vlotter doet verlopen.

Gedurende de hele dag konden onze gasten ook demo’s op maat krijgen. Zo konden ze zien hoe ze de technologieën die de andere ziekenhuizen ten goede komen in hun organisatie  kunnen inzetten . 
Er zijn nog geen (goedgekeurde) reacties op dit bericht.
Plaats zelf een reactie