Belgiƫ en de uitrol van het 5G netwerk

De verschillende regeringen in ons land zijn niet tot een akkoord gekomen over de veiling van de licenties voor het 5G-netwerk. De deelstaten moeten de federale regering groen licht geven voor de veiling, maar weigeren dat zolang ze geen groter deel van de opbrengsten krijgen. Daarmee dreigt de uitrol van 5G, die gepland stond voor volgend jaar, op de lange baan te worden geschoven. Volgens veel experts en bedrijfsleiders dreigt ons land daardoor de boot te missen. Zij beschouwen 5G als een game changer, een motor van economische en technologische vooruitgang. 5G is immers veel meer dan een simpele uitbreiding van het 4G-netwerk. Het 5G-netwerk is 20 keer sneller dan 4G, wat het mogelijk maakt om data met nauwelijks te vatten snelheden door te sturen. De latency of vertraging op het 5G-netwerk is met 0,4 milliseconden ook een stuk kleiner.

De enorme verwerkingssnelheid en minieme latency bieden ongekende mogelijkheden voor een breed gamma aan toepassingen. Zo wordt bijvoorbeeld telechirurgie, via robots opereren van op kilometers afstand, mogelijk. Ook voor de verwerking van de groeiende stroom aan big data in realtime is 5G noodzakelijk. Het zal de uitbouw van smart cities en het internet of things mogelijk maken. Bedrijven zullen met behulp van sensoren op hun materiaal een veel efficiënter asset management kunnen verwezenlijken. Door sensoren te koppelen aan infrastructuur (bruggen, tunnels) en machines wordt voorts predictive maintenance mogelijk. En ook voor de ontwikkeling van zelfrijdende wagens is de continue, ultrasnelle verwerking van gegevens via het 5G-netwerk noodzakelijk.

Daarnaast hebben ook particuliere gebruikers baat bij 5G. Een langspeelfilm in hoge resolutie downloaden duurt dan nog maar een handvol seconden. Virtual reality en online gaming worden naar een hoger niveau getild. Nieuwe gadgets, zoals digitale brillen en meer geconnecteerde gametoestelletjes, worden mogelijk dankzij 5G.

In heel wat landen, waaronder ook onze buurlanden, zijn overheden en bedrijven nu al volop bezig met de uitrol van het 5G-netwerk. “België mag die 5G-trein niet missen”, stelt Danny Goderis van Agoria, de werkgeversfederatie van de technologische industrie. “De sprong voorwaarts met 5G is enorm.” Volgens Christian Leysen van de logistieke groep Ahlers benadeelt België door het gekrakeel over de veiling zijn bedrijven tegenover het buitenland. “Dit is een signaal naar bedrijven om vooral niet te veel moeite te doen om 5G-toepassingen te bedenken.” Door nog niet in te zetten op 5G, schieten die bedrijven zichzelf in de voet. Er ontstaat immers een concurrentieel nadeel tegenover bedrijven in onze buurlanden.

Volgens Agoria is er een manier om de impasse in de licentiediscussie te doorbreken. Zij stelt voor om de toewijzing van de bandbreedte voor 5G los te koppelen van de verlenging van de 3G- en 4G-licenties. Door testlicenties voor 5G te geven, kan de uitrol wél starten in 2020. Philippe De Backer, federaal minister voor Telecom, stelt dan weer voor om de uitrol van 5G nog voor de verkiezingen in mei principieel goed te keuren en het debat verder te zetten “als de redelijkheid is teruggekeerd.”

Published on:
04 maart 2019
Er zijn nog geen (goedgekeurde) reacties op dit bericht.
Plaats zelf een reactie